Log in

GC Replay - week 14

Veel co-op en 4K verwacht komend jaar

We laten 2017 en daarmee een heel mooi gamejaar achter ons: een goed moment om eens te kijken wat er in 2018 allemaal op de planning staat! Wat heeft Microsoft voor ons op de rol staan komend jaar?


Microsoft heeft niet haar beste jaar achter de rug. 2017 begon met het cancelen van Scalebound en kende weinig andere hoogtepunten. Zo waren er weinig interessante, exclusieve games voor Xbox One en heeft Microsoft het vooral moeten hebben van de lancering van de Xbox One X. Wat gaat deze console ons dit jaar brengen en wat heeft Microsoft in petto voor iedereen die geen geld heeft voor de duurste console op de markt?

De drie belangrijkste games van 2018

Sea of Thieves moet in 2018 eindelijk het ruime sop kiezen. Of beter gezegd: aan land komen? Hoe dan ook kunnen we vanaf 20 maart de zeeën onveilig maken in deze sandboxgame. De focus ligt op co-op-avonturen in een grote online-wereld. De game werd al in 2015 aangekondigd en we kunnen dan ook niet meer wachten om een eigen piratenvloot te beginnen.

Sea of Thieves | GameCensor
Een game met een minstens zo lange ontwikkelingsperiode is Crackdown 3. De game is inmiddels al meerdere malen uitgesteld, maar moet dit jaar écht gaan verschijnen. We houden toch nog even een slag om de arm, gezien de ontwikkelingsgeschiedenis en vanwege het feit dat er nog altijd geen definitieve releasedatum is. In elk geval moet de game een grote chaos worden, aangezien de spelers hele steden kunnen afbreken.

Het zwaartepunt van 2017 lag voor Microsoft aan het einde van het jaar, want tijdens E3 maakte ze bekend dat PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) naar de Xbox komt. Sinds november is daarvan de preview build speelbaar en staat de volledige release gepland voor dit jaar. Gezien het succes van de game op pc, kunnen we wel stellen dat dit een belangrijke titel is voor de Xbox. Zeker wanneer PUBG exclusief voor Xbox blijft, kan het een system seller zijn. Al zien we in onze glazen bol ook wel een release voor de PlayStation 4.

Welke aankondigingen gaan we zien op E3 van Microsoft?

In ieder geval een aantal nieuwe exclusieve games, want de concurrentie van Sony is stevig. Het is op zich best wel tijd voor een nieuwe Gears of War en het zou mij niet verbazen als dat een van de belangrijkste titels is voor Microsoft op de E3. Deel vier kwam in 2016 uit en was toen voor veel fans dé reden om een Xbox One in huis te halen.

Gears of Wars | GameCensor

Microsoft kan ook écht groot uitpakken en meteen Halo 6 aankondigen. Hoewel we nog niets hebben gehoord over het nieuwe deel, weten we zeker dat deze al in ontwikkeling is. De game moet immers de huidige trilogie afsluiten. We voorzien daarom een Master Chief verschijning op E3.

Forza Motorsport 7 is natuurlijk net uit, maar dat sluit niet uit dat Microsoft racefans alsnog blij gaat maken dit jaar. Motorsport wordt namelijk al enkele jaren afgewisseld met een deel in de Horizon-serie, dat garant staat voor wat meer gekke race-capriolen buiten de racecircuits. We voorspellen dat deel nummer vier op de E3 gaat worden aangekondigd, al durven we na het uitstapje naar de Outback niet meer te gokken waar Horizon 4 zich gaat afspelen.

Verder zou het ons niet verbazen als Microsoft met een eigen VR-bril komt, nu ze een console hebben die er krachtig genoeg voor is. Een samenwerking met een van de bestaande VR-brilfabrikanten is daarbij goed mogelijk. Oculus is daarbij voor de hand liggend, aangezien deze standaard een Xbox One controller leveren bij hun VR-bril. Hoe dan ook wilt Microsoft mee met de laatste ontwikkelingen en hebben ze al gesproken over een ‘mixed reality’-project voor de Xbox. Voor het echte gamewerk is echter VR het meest geschikt en dat weet Microsoft stiekem ook wel.

Ouclus Rift | GameCensor

Wat gaan we in ieder geval nog zien dit jaar van Microsoft?

De eerste Age of Empires krijgt een remaster en deze moet dit jaar nog verschijnen. Hoewel het niet bepaald om een nieuwe titel gaat, is het wel een échte klassieker. Met betere animaties en hopelijk een goedwerkende multiplayer moet de game voor een stevige portie nostalgie gaan zorgen in de loop van 2018.

Verder gaan we weer de nodige updates aan de interface van de Xbox zien natuurlijk, in het bijzonder de Avatars. Hier heeft Microsoft grootse plannen voor en deze moeten dit jaar meer vorm gaan krijgen. Ook is het afwachten hoe de Xbox One X onderontwikkeld gaat worden en wat game-ontwikkelaars hier mee gaan doen. Ik voorzie hoe dan ook een hoop 4K-updates in het verschiet.

Dan hebben we tot slot nog State of Decay 2, ook een exclusieve titel voor Xbox en Windows. Deze zombie-game is vooral voor de fans van deel 1 interessant, maar misschien dat het voor elke zombie-liefhebber wel een game is om in ieder geval in de gaten te houden. De game komt dit jaar uit en heeft wederom een dikke co-op multiplayer.

State of Decay 2

Naar welke titel van Microsoft kijk jij het meeste uit? Laat het ons weten in de comments.Tags:

Lees verder: