Log in

Met de Steam Sale is het mogelijk om tientallen games binnen te halen voor nog niet eens de prijs van één AAA-game, maar dan moet je natuurlijk wel weten welke indie-games de moeite waard zijn. In onze zoektocht kwamen we Overcooked tegen, een van de beste couch-coöp games in tijden.

Koken is niet ieders hobby en zeker niet het eerste waar je aan denkt bij een onderwerp voor een game, al kijken we sinds Goat Simulator nergens meer van op. Het kook-genre is recent weer onder de aandacht gekomen door het populaire Cook Serve Delicious en in die indie-hoek is sinds augustus ook Overcooked te vinden.

Herrie in de keuken

Overcooked begint met een vrij officieus introfilmpje waarin een soort van verhaallijn wordt gesuggereerd, maar dit kun je vrij snel weer achter je laten. Overcooked heeft niets met verhaalvertellingen te maken, maar met chaotische keukens.

Je bestuurt een koddige kok in de vorm van een mens of dier. Met deze kok moet je over het algemeen één soort gerecht maken: soep, pizza of een hamburger en in de moeilijkere levels zelfs een wrap. Dat klinkt inderdaad niet heel erg ingewikkeld, zeker niet als je de complexe recepten van Cook Serve Delicious gewend bent.

De uitdaging van Overcooked zit dan ook niet in de recepten, maar het efficiënt runnen van een keuken. Je bestuurt de koks en moet ze de verschillende taken zo snel mogelijk laten uitvoeren in de juist volgorde, om alle bestellingen te kunnen volbrengen. Dit gaat bij de moeilijkere levels vaak niet in een keer goed of in twee keer of in zes keer…. Je begrijpt dat dit een game voor doorzetters is.

overcooked-2

Geen eenmanszaak

In eerste instantie vond ik Overcooked erg tegenvallen. Het besturen van twee verschillende koks is niet alleen lastig, maar ook niet bijzonder interessant. Verder zit er om de losse levels geen managementgameplay of iets dergelijks. Overcooked is dan eigenlijk ook helemaal niet geschikt om zelfstandig zonder personeel te spelen, maar een multiplayer game bij uitstek.

Wanneer je met zijn tweeën speelt bestuurt ieder een van de twee koks en is de samenwerking de sleutel tot het bereiden van alle orders. Net als wanneer je alleen speelt is het vaak niet meteen duidelijk hoe je een level het beste uit kunt spelen, wat vervolgens tot hilarische taferelen leidt.

Keukenblokken die in rook opgaan, omdat je medespeler daar op zou letten maar net als jij ook de afwas aan het doen was. Drie porties uiensoep maken terwijl er eigenlijk maar één nodig was en twee andere klanten nu op tomatensoep zitten te wachten. Je moet kortom een beetje op elkaar ingespeeld raken wil je de levels tot een goed einde brengen.

overcooked-3

Lol op de bank

Tof aan Overcooked is dat de game een local coöp-optie heeft. Door de vrij simpele levels passen er meerdere spelers op één scherm en kun je dus zonder splitscreen samen op de bank spelen. Doordat elk level een soort samenwerkpuzzel is, kun je heel veel plezier beleven aan deze game met één tot drie vrienden. Zorg dus dat je deze alvast optrommelt als je de game aanschaft, want in je eentje ga je niet zoveel plezier aan deze game beleven.

De focus op local coöp kan te maken hebben met de ontwikkelaars van de game. Overcooked is ontwikkeld door Ghost Town Games en bestaat uit slechts twee game-developers, die waarschijnlijk zelf ook de nodige uurtjes samen hebben gespeeld om Overcooked een succes te maken.Tags:

Tegenwoordig hebben we een aantal huisregels die gelden voor alle reacties. Je leest er hier alles over.